tj-dragotta-mu7amBMAT3E-unsplash

Update rond herstart competities

Intussen liggen de competitie en trainingen al even stil, en kijken we allemaal uit naar het moment dat we onze basketschoenen terug mogen aantrekken!
Voorlopig is het nog even afwachten, ook voor de -12 jarigen, hoewel de competitie daar terug mogelijk is volgens de liga, zijn de sporthallen in onze regio momenteel nog steeds gesloten, waardoor de opstart ook voor de jongsten nog even op zich laat wachten…

Basketbal.Vlaanderen communiceerde deze week over de mogelijke herstart van de competities, we vatten het alvast even samen.
Voor de competitie zal er ten vroegste gestart kunnen worden in het weekend van 9-10 januari 2021. Deze datum is uiteraard onderhevig aan de evolutie van de coronapandemie en dus is deze startdatum nog niet definitief. Indien de competitie niet gestart kan worden, zal deze week per week opschuiven.
Het seizoen zal de uiterste einddatum van 31 mei 2021 niet overschrijden.

Om de opstart van de competitie in goede banen te leiden, zal er uiteraard tijd voorzien worden om iedereen sportief klaar te stomen voor de wedstrijden.
Voor seniorwedstrijden, zal er een periode zijn van 3 weken waarin getraind moet kunnen worden met contact en 2 weekends waarin oefenwedstrijden gespeeld kunnen worden.
Bij de heropstart van de jeugdcompetitie is er een minimum van 1 week (5 dagen) voorzien waarin er getraind kan worden met contact en eventuele oefenwedstrijden kunnen georganiseerd worden.

Competitieformat seniors

Landelijk

Per reeks zullen nieuwe reeksen opgesteld worden op basis van proximiteit, in principe zal elke reeks opgesplitst worden in 2 reeksen van 7 ploegen.
De resultaten van de gespeelde wedstrijden in september en oktober vervallen.
Wedstrijden die niet kunnen gespeeld worden omdat de competitie later start, zullen achteraan de kalender terug worden toegevoegd.

Er zullen 14 speeldagen nodig zijn om heen en terug te spelen. Dit format kan gespeeld worden indien er ten laatste gestart kan worden in het weekend van 13-14 februari. Indien de opstart later zou plaatsvinden, dan zal er een nieuwe formule opgesteld worden.

Er zullen geen play-offs gespeeld worden; er kunnen wel testwedstrijden ingericht worden indien er bijkomende stijgers nodig zijn.

Provinciaal

De kalender voor de terugronde zal behouden blijven op basis een enkele ronde een rangschikking op te maken. Wedstrijden die niet kunnen gespeeld worden omdat de competitie later start, zullen achteraan de kalender terug worden toegevoegd.
De resultaten van de reeds gespeelde wedstrijden in september en oktober zullen dus vervallen.
De 13 speeldagen uit de kalender blijven dus behouden.

Ook hier dient de competitie opgestart te worden ten laatste in het weekend van 13-14 februari, indien dat niet lukt zal een andere formule moeten opgezet worden.
Eveneens zullen er in de provincie geen play-offs gespeeld worden; er kunnen wel testwedstrijden ingericht worden voor bijkomende stijgers.

Competitieformat Jeugd

De kalenders voor de 2e ronde zullen worden opgemaakt vanaf januari, zoals voorzien was in de jaarkalender.
Voor niveau 1 en 2 bij de jongens/gemengd en niveau 1 bij de meisjes op hoge doelen, gelden dezelfde regels als bij de senioren (indien de competitie later start, zullen de wedstrijden die niet gespeeld kunnen worden, opnieuw ingepland worden na de laatste wedstrijd).

Voor jeugd niveau 3 en 4 bij jongens/gemengd en niveau 2 en 3 bij meisjes, en lage doelen, zullen eventueel geannuleerde wedstrijden niet ingehaald worden, tenzij in onderling overleg met beide clubs.

De herindeling van de reeksen zal gebeuren naar beste vermogen op basis van de resultaten in september en oktober.

Bekercompetitie

Alle bekercompetities worden geannuleerd.

Wat bij een nieuwe onderbreking van de competitie?

Indien er na de herstart opnieuw beslist zou worden om de seniorcompetities te staken, betekent dit met onmiddellijke ingang de stopzetting van het seizoen 20-21. Van zodra het mogelijk is, zal er een recreatieve competitie opgestart worden.

We kijken als club alvast samen met u uit naar een veilige heropstart van de competitie!
Indien je nog verdere vragen hebt over de heropstart van de competitie, neem dan een kijkje op de website van Basketbal.Vlaanderen of neem contact op met je coach/ploegafgevaardigde.

Comments are closed.