image003

“We gaan volop voor de groei van ons damesbasket de komende jaren”

Interview met Nils Strumane, Head Coach Dames LDP Donza, en Piet Vanneste, Sportief Manager LDP Donza.

(17 januari 2023)

Hun ogen stralen als we hen vragen om te praten over de ontwikkeling van het damesbasketbal bij LDP Donza. Nils Strumane, sinds dit seizoen Head Coach van onze Dames A, en Piet Vanneste, ‘binnenhuisarchitect’ van de sportieve structuur bij LDP Donza, hebben dan ook redenen om te glunderen. Maar: ze blinken zo mogelijk nog meer van de ambitie en daadkracht om verder te bouwen aan wat wel ‘s één van mooiste projecten van LDP Donza kan worden de komende jaren. Een dubbelgesprek.

(foto: Kim Bogaert)

Heren, jullie stralen. Tevreden met de resultaten van onze dames tot dusver?
Nils: “Dat ook, ja (lacht). In alle ernst: we staan verder met deze ploeg dan ik had verwacht. En dan bedoel ik niet louter onze positie in het klassement (de Dames A staan 3de in 1ste Landelijke nadat ze vorig jaar kampioen speelden in 2de Landelijke, nvdr). Ik heb het dan vooral over de manier waarop we momenteel spelen en stappen zetten in onze ontwikkeling als speelsters en ploeg.
Piet: “Let op, dat is niet zo evident na een overstap naar een hogere reeks. Het tempo ligt een pak hoger, je hebt veel meer defensieve druk… Kortom: je krijgt gewoon niet de tijd en de ruimte om puur op snelheid en talent te spelen. Vanaf nu is spelorganisatie, tactiek, de tegenstand lezen, enzovoort, nog zoveel belangrijker.
Nils: “En net daar hebben we dus al meer stappen gezet dan ik had durven verwachten. We zijn hoop en al een half seizoen bezig hé. En ik zie nu al een wezenlijk verschil in de manier waarop we de eerste weken speelden en hoe we, bijvoorbeeld, de jongste wedstrijden afwerken.”

Mooi. Wat zijn voor jullie de ‘drivers’ van die groei?
Nils: “Eerst en vooral de dames zelf. Hun goesting, inzet en engagement is groot. Ze wíllen ook beter worden. En groeien: individueel en als ploeg. Ze zijn enorm leergierig. En: ze zijn gezond, positief kritisch voor zichzelf. Ik ben net gestart met evaluatiegesprekken met de meiden, in aanloop naar volgend seizoen. En ik kan nu al vaststellen dat ze hun groeimogelijkheden zien. Ze willen er ook alles uithalen wat erin zit.
Piet: “Vergeet niet: dit is nog een jonge ploeg he. Als ik me niet vergis zowat de jongste ploeg in de reeks. Dan weet je ook, met hun ingesteldheid, wat we kunnen bereiken de komende jaren als we de juiste omkadering bieden.”
Nils: “Het is gewoon ook echt een heel tof team. Iedereen voelt zich deel van de groep. We hebben bij het begin van het seizoen onze waarden op papier gezet, samen. En ik kan zeggen: ze zijn er helemaal trouw aan.”
Piet: “We hebben ook enkele gerichte, goede versterkingen gedaan voor het seizoen. Er komt een dag dat we de instroom van eigen jeugd als vloeiende bron van uitbreiding en versterking zullen hebben. Maar voor dit seizoen, en deze overstap qua reeks, moesten we hier en daar nog wat extra injecteren: baskettechnisch en met de juiste ervaring en mentaliteit. Dat is zeer goed gelukt. En zeggen dat Naja (Strumane, nvdr) dan nog gekwetst is van bij het prille begin van het seizoen. We kijken er erg naar uit haar opnieuw op het terrein te kunnen hebben. En, en ik ga het zelf zeggen, zodat Nils het niet moet doen: de uitstekende coaching.”

(foto: Kim Bogaert)

Waar zien jullie groeimogelijkheden voor dit team?
Nils: “Baskettechnisch kunnen we nog veel vooruitgang boeken. Defensief, om te beginnen. De rotaties zijn nog niet waar we ze willen of moeten hebben. Offensief: nog beter het spel lezen. Nog beter vanuit organisatie spelen.”
Piet: “Nu, als je ziet welke matchen we recentelijk winnen, zelfs als we eigenlijk geen goede wedstrijd spelen… Wel, dan zie ik toch wel hoe matuurder we eigenlijk al zijn geworden. Nog ‘s: met een jonge ploeg. Dat soort controle verwerven over een wedstrijd, die evengoed de andere kant op kan kantelen als je het kopje er niet bij houdt, dat is toch knap, tegen steevast meer ervaren speelsters.”

Vooruitkijken nu heren. Waarheen leidt de reis?
Piet: “Ons damesproject is er eentje om te groeien. Dat hebben we bij de fusie tot LDP Donza, nu al weer 3 jaar geleden, gezegd. En we hebben het herhaald en bevestigd in ons nieuwe driejarenplan dat we afgelopen zomer op papier hebben gezet. Wat betekent dat? Kwalitatief de ploeg verder laten groeien. De speelsters en het type spel dat we spelen nog beter maken. Daartoe moeten we de omkadering ook verder verstevigen. Dan spreek ik over het aantrekken en opleiden van kwalitatieve coaches voor ons meisjesbasket. En alles wat errond gebeurt.”
Nils: “Ik ga een gewaagde statement doen. Maar kijk, ik doe ze gewoon. Met een groot deel van deze groep kunnen we naar het allerhoogste niveau. Ik geloof daar echt in. Als we kunnen verder werken met de instelling en de omkadering die we ambiëren, dan is dat mogelijk. En dan moeten we daar durven naar mikken. En er naartoe werken. Stap voor stap.”
Piet: “Zo’n groeiproces is geen rechte lijn omhoog he. Dat hebben we de voorbije jaren ook gezien met ons herenbasket. Ja, er gaat ‘s een terugval komen. Recht krabbelen, bijsturen, het doel voor ogen houden en voortdoen, is dan de boodschap. Maar inderdaad, zoals Nils zegt: we gaan werken om ons intrinsiek potentieel te realiseren. En daartoe, ook volgend seizoen, op enkele plekken bijkomende versterking aantrekken.”

Hoe kijken jullie naar het meisjesbasket in z’n geheel, voor de club?
Piet: “Essentieel. We moeten onze ‘piramide’, zoals ik dat graag noem, verder uitbouwen. Dat betekent, ja, die aantrekkelijke ‘top’ – zoals onze Dames A en de getalenteerde M19 die we hebben – waarover we nu al de hele tijd bezig zijn. Als magneet voor talent dat bij ons wil komen basketten. Maar: zo mogelijk nog belangrijker is dat we van onderuit, de onderbouw én de middenbouw, uitbreiden en verstevigen. Net als bij de jongens moeten we zo komen tot een situatie dat we ieder meisje dat wil basketten een plek en pad kunnen bieden in onze club. Elk met z’n eigen talent en ambitie. Of dat nu topniveau is of gewoon recreatief. Als we voldoende meisjes hebben en dus voldoende ploegen kunnen bouwen, dan is dat allemaal mogelijk. Dat is het streven.”

Er zijn nog veel meer meisjes welkom dus de komende jaren?
Piet: “Absoluut. Je moet dan bijvoorbeeld ook kijken naar de M12 en M14 van vandaag en morgen. Daar moeten we zorgen voor instroom, mét begeleiding door kwalitatieve coaches. Dat zijn je M16, M19 van morgen en uiteindelijk je fanion teams van overmorgen. We moeten dus niet 1 of 2 seizoenen maar jaren vooruitkijken en -werken.”
Nils: “Zo maken we een pad. Een pad voor meisjes dat het bij het damesbasket, meer nog dan bij het herenbasket, mogelijk zal maken om voluit de kaart te trekken van de eigen jeugd. Hoe breder de basis van de piramide, hoe meer gedifferentieerd we kunnen werken. En: hoe vroeger we ook talentdetectie kunnen doen.”

Is er concrete uitbreiding voor volgend jaar in de maak?
Piet: “Zeker weten. Die B-ploeg bij de Dames Senioren moet er nu komen. Net als extra teams bij de jeugdploegen. We gaan er alles aan doen om dat al vanaf volgend seizoen te doen lukken. We voelen dat het vliegwiel dan begint te draaien. We zien nu al jongere meisjes van de omliggende regio toenadering zoeken tot LDP Donza.”
Nils: “Ik voel het, mijn ploeg voelt het, de entourage voelt het: we zitten in een club die het meent met z’n damesbasket. En dat biedt kansen. Aan ons, aan iedereen, om die te grijpen.”
Piet: “We gaan ook verder blijven werken aan de sociale beleving rond onze mooie sport. Het moet een feest zijn om naar ons damesbasket te komen kijken. Voor jong en ouder. In die zin – maar daar kan ik nog niet veel over vertellen – gaan we ook verder verbouwen aan de wedstrijdbeleving op ‘game days’ voor dames én heren. Stay tuned, zou ik zo zeggen (lacht).”

Merci voor dit enthousiaste gesprek heren. Jullie druipen zelf van de goesting 🙂 Tot volgend weekend!

#ldpdonza #oneteam

(red)

 

Tags: No tags

Comments are closed.