Untitled.001

Vrijwilligers in de kijker: Tessa & Tom

#oneteam Het is niet voor niets dé leuze van de club. We zetten graag één of meerdere van de vele, vrijwillig helpende handen in de kijker. Deze week: 2 paar handen, hersenen én een groot hart. Die van Tessa en Tom, en bij uitbreiding àlle ploegafgevaardigden in onze club. 

Ladies first! Tessa, hoe kwam jij bij LDP Donza?
Ik ben rond 2016 bij de club gekomen. Mijn oudste zoon, Rune Bauters uit de U10B, werd door een vriendje uit de 3e kleuterklas gevraagd of hij eens wou komen meetrainen. Het was net voor het einde van het seizoen, maar toch was mijn zoon onmiddellijk door de basketmicrobe gebeten. En in september van datzelfde jaar is hij gestart in de basketschool in De Pinte bij coach Tristan, die samen met Lieve een gouden duo vormde, en samen alles regelden voor de startertjes en hun ouders.

Had je zelf voordien al een link met basket?
Mijn broer heeft in zijn heel jonge jaren nog in Deinze gespeeld, waar ik mij herinner dat Roos De Muyter één van zijn coaches was. Tijdens die periode gingen wij vaak naar de wedstrijden van BBC Deinze kijken. Bovendien heb ik mijn hele schoolcarrière doorgebracht met oudgedienden van BBC Deinze zoals Britt Simon, Jill Degrande en Leen de Gelder.

Hoe kwam engagement tot stand als P.A.? 
Pas toen Rune bij de U8 kwam, werd mij gevraagd of ik  ploegverantwoordelijke wou zijn. Niet goed wetende wat dit inhield, ben ik er toch aan begonnen… en intussen doe ik dit al 3 jaar. Sedert dit seizoen hebben we een “cel ploegafgevaardigden” in de clun-b. Die wordt bemand/bevrouwd door de 3  T’s: Tom Mestagh, Tom Meuleman en ikzelf. Ik sta vooral in contact met de ploegafgevaardigden van de basketbalscholen, U8 en U10 ploegen. Een heel enthousiaste en leuke bende vrijwilligers. Bovendien kan ik steeds terugvallen op de twee, meer ervaren trainers, coach Nathalie en Freddy en natuurlijk onze jeugdcoördinator Quinten. Ik probeer de ploegafgevaardigden vooral wat te helpen met praktische vragen en problemen. Daarnaast hebben deze vrijwilligers vaak goede ideeën of suggesties van hoe het beter of anders kan, waardoor er een vlotte communicatie is en daar kan de hele club maar bij gebaat zijn.


Wat vind je fijn aan een club? En meer in het bijzonder aan LDP Donza?
Het leuke aan LDP Donza is dat het meer is dan gewoon een hobby van de kinderen. Ik heb er nieuwe mensen leren kennen en goede vrienden gemaakt. Het feit dat we na een vroege wedstrijd op zondag eens kunnen nakaarten met de ouders in ’t Vijfde Kwart is altijd plezant. Aangezien ik zeer weinig praktische kennis van basketbal heb, ben ik de meer ervaren ouders uit onze U10 ploeg altijd dankbaar dat ze mij alles met de glimlach blijven uitleggen. Ook voor mijn zoon vind ik het leuk dat hij nieuwe vriendjes maakt uit andere scholen en dat zij dan ook eens samen op basketkamp gaan.

Wat is je persoonlijke wens of droom voor de club of je spelende zoon?
Voor de toekomst hoop ik dat LDP Donza zijn jeugdploegen, hun afgevaardigden en hun coaches nog beter zal ondersteunen en meehelpen om de club verder uit te bouwen. Ik geloof steevast dat als je iemand van in het begin enthousiast kan krijgen en enthousiast kan houden, je daar gouden spelers, coaches en vrijwilligers aan hebt. Je moet investeren in de mensen en dan krijg je daar zoveel voor terug! Voor mijn Rune hoop ik dat hij steeds met evenveel goesting zal blijven spelen, want basketbal is en blijft voor mij een mooie allround sport om naar te kijken en van te genieten.

Schitterende boodschap Tessa! En dank voor je enthousiasme, inzet en je altijd constructieve suggesties om onze club verder te laten groeien en bloeien.

Op naar de 2de T van onze eigen ‘3T’ 🙂

Dag Tom! Hoe lang ben je al betrokken bij de club?
Mijn zoon Thibault is via een ochtendlijke kennismaking in Nazareth met basket gestart. De vroegste foto’s die ik heb, zijn van oktober 2013, op een ‘peanutstornooi’ in Wondelgem, met zijn huidige ploegmaten Jasper en Lucas.

Had je zelf voordien al een link met basket?
Ik ben zelf, naast schoolbasketbal in de lagere school (Sint-Lievens, Sint-Pieters-Buiten in Gent) ook enkele weken of maanden lid geweest van BBC Hoger Op Gent. Dat zal – ja, de tijd vliegt – begin de jaren ’80 geweest zijn… Ik heb op Don Bosco Zwijnaarde dan mijn middelbaar gedaan en daar heb ik handbal gespeeld.

Je bent op meerdere vlakken bij LDP Donza betrokken, toch? 
In eerste instantie als papa van een basketter natuurlijk. Dat staat garant voor vele uren chauffeur spelen, supporteren van de zijlijn, helpen ‘aan de tafel’… Toen in 2020 per videocall de nieuwe ploegen werden voorgesteld en er actief naar ploegafgevaardigden werd gezocht, heb ik me spontaan aangeboden. Enige tijd daarna heb ik samen met Tom Mestdag en Tessa Rubbens het engagement opgenomen om ook de PA-coördinatie samen te doen. Ikzelf voor de herenploegen U16 tot en met U21. Ik ben ook de PA van de U16A, het team waarin Thibault speelt. Sinds dit seizoen werd ik ook sponsor-partner van de club. Mijn favoriete logo staat op de linkerzijde van de broekjes van de senioren. En op de rugzakken! (PwC, nvdr, dank Tom!)

Wat vind je fijn aan een club? En meer in het bijzonder aan LDP Donza?
Mij gaat het er in essentie om bij te kunnen dragen aan een stevig kader voor de spelers. Ze realiseren zich niet dat er van alles in orde moet zijn (zelfs zonder wijdverspreide virussen) om een wedstrijd te kunnen laten doorgaan: mensen aan de tafel (dank aan de in deze zeer gemotiveerde ouders in ons U16A team – by the way !), materiaal, uitrusting, scheidsrechters … En maar goed dat ze daar niet mee bezig moeten zijn, dat nemen de PAs op zich. En dank aan alle PAs die dit jaar de handschoen (opnieuw) hebben opgenomen. Zonder gemotiveerde PA heeft de ploeg eigenlijk een man (of vrouw) tekort. Wat ik als ondernemer waardeer aan LDP Donza is dat het bestuur een lokale footprint beoogt, mensen samenbrengen rond het thema basket/sport, een community creëren, de 4 thuisgemeenten van de club vormen een excellente basis. Wat ik ook apprecieer, is de enorme jeugdwerking. Het wordt soms heel competitief, maar laat ons alles ook in perspectief plaatsen en erkennen dat iedereen gewoon zijn uiterste best doet. 

Wat is je persoonlijke wens of droom voor de club of je spelende zoon?
Het gaat hier niet over persoonlijke ambities. Mijn zoon is gestart in 2013, toen ie amper 7 jaar was. Laat het merk LDP Donza sterker worden, zodat 6/7-jarigen in onze 4 gemeenten (minstens, en dat is al een heel groot grondgebied na de recente fusies) deel willen zijn van deze ploeg. Er zullen enkele successen komen, laat ons die dan vieren en de lokale uitstraling versterken.

Comments are closed.