Het eerste seizoen van de Dames A van ABO LDP Donza in de hoogste afdeling van het Belgische damesbasketbal was boeiend, intens en bovenal leerrijk. Samen met sportief manager Roderick Peters blikken we terug – maar ook vooruit – na een jaar waarin het tempo op alle vlakken omhoog moest.
Een versnelling hoger – voor iedereen
Laat ons immers eerst nog even herhalen dat we één jaar vroeger aan dit avontuur konden beginnen dan we in onze dromen of plannen hadden voorzien. Doordat Laarne na het vorige seizoen z’n licentie in eerste klasse indiende, kwam er een plek bij. Vanuit de sportieve leiding, met volle ruggensteun van bestuur én sponsors, en in open overleg met de speelsters en entourage besloten we de uitdaging aan te gaan. En zie: we eindigden de competitie – overhoopt – bij de eerste 8. Na een uitdagend maar niettemin bijzonder deugddoend eerste jaar in eerste klasse.
“Werken met een team op TDW-niveau (Top Division Women) betekent dat de speelsters zich eigenlijk enkel zouden moeten kunnen focussen op hun basketbal en de wedstrijden,” zegt Roderick Peters. “Maar wij zijn geen profteam natuurlijk. De club, het bestuur en de omkadering moeten er proberen voor zorgen dat alles daaromheen piekfijn geregeld is. Van administratie tot medische opvolging, van logistiek tot communicatie – alles moet kloppen.”
Het eerste jaar was daarin een stevige groeicurve. “We hebben de basisstructuur weliswaar neergezet, maar we willen die in de toekomst verder uitbouwen. Zowel in de diepte als in de breedte. Talent op het veld samenbrengen is één ding, maar datzelfde talent naast het veld – in de omkadering, organisatie en ondersteuning – is minstens even belangrijk.”
De sleutel: communicatie en data
Als er één woord is dat volgens Peters als een rode draad door het seizoen liep, dan is het wel open communicatie. “En dan bedoel ik niet alleen intern, maar ook naar speelsters, coaches, ouders, partners, supporters. Goede communicatie versterkt de werking van elke organisatie.”
“Een woord van welgemeende appreciatie voor de coaches die dit eerste seizoen ook zelf alles uit de kast hebben gehaald: Nils, Carl en Veerle. Jullie zorgen er voor dat de meiden een seizoen lang konden groeien.” We vergeten immers niet dat veel van de meiden nog maar net of niet eens de jeugdreeksen zijn ontgroeid.
Voor volgend seizoen staat ook data-analyse hoog op de agenda. “We willen op individueel en teamniveau nog gerichter gaan analyseren, zowel onze eigen prestaties als die van onze tegenstanders. AI-gestuurde data-analyse wordt daar een cruciaal onderdeel van. Het is een evolutie waar we mee in moeten – en willen – stappen.”
Blijven groeien, met oog voor het financiële plaatje
Tegelijkertijd blijft het een uitdaging om deze groei waar te maken binnen een financieel gezonde context. “Damesbasket zit in de lift, maar dat betekent niet dat de middelen vanzelf volgen. We moeten slim en duurzaam blijven werken,” besluit Peters. “Maar met een ambitieus en evoluerend team in een bloeiend segment van de sport, zijn we klaar om ook volgend seizoen stappen vooruit te zetten.”
(aboldpd)